S
Article - CHECK YOUR CRICKET IQ
View Article

CHECK YOUR CRICKET IQ

Shelton Glasgow (sglas2)
04/08/2022


CRICKET IQ; QUESTIONS AND ANSWERS
 4/13/2022

1. How many ways can a batter be out?
ANSWER: 10 ways: Bowled, LBW, Caught, Run- out, Stumped, Obstruction, Hitting the ball twice, Handling the ball, Hit wicket and Timed out.
 
2. How many ways can a batter be out from a “no ball”?
ANSWER: 3 Ways: Run-out, Obstructing the field, Hitting the ball twice.
 
3. Why is a batter not out LBW when he is hit directly in front of the stumps?
ANSWER: The delivery is a “no ball”, or it is pitched outside the leg stump, or obstruction. 

4. Is a a delivery a “wide” if it passes over the leg stump?
ANSWER: No. In one-day cricket the delivery is ruled a wide if it passes outside the leg stump.  

5. In a normal batting stance is a delivery a “wide or no ball” if it passes over the batter’s shoulder?
ANSWER: The third delivery over the batter's shoulder in an over is a “no-ball”. 

6. A delivery that lands off the playing surface, is it a wide, no ball or dead ball?
ANSWER: “No-ball”. 

7. After the fall of a wicket or a batter retires how much time is allowed for the new batter to take guard?
ANSWER: Three (3) minutes. 

8. Can a batter be out stumped or run out from a wide or no ball?
ANSWER: A batter can be out stumped or run-out from a wide; he can be out “run – out” from a no-ball. 

9. During the (GSCL) power play how many fielders must be within the 30-yard circle?
ANSWER: Seven (7) fielders in first eight overs, five (5) in overs 9 to 32 and four (4) in overs 33 to 40. 

10. Can the umpire/s eject players from a game?
ANSWER: No. The umpire/s must instruct the captain to remove the offending player from the field.

You can also enter comments by CricClubs Login

Comments: